Logo yh-antagning.se

Hjälp

yh-antagning.se - platsen för din ansökan till utbildningar inom yrkeshögskola och konst & kultur

Du söker till en utbildning genom att klicka på ansökningslänken som respektive skola lagt ut på sin hemsida. Du hittar utbildningar på www.yrkeshogskolan.se och www.konstkulturutbildning.se.

Innan du registrerar din ansökan måste du skapa ett konto på yh-antagning.se. Detta gör du genom att ange din e-postadress och ditt personnummer eller samordningsnummer. Du får sedan ett e-postmeddelande med en aktiveringslänk. Klicka på aktiveringslänken för att registrera ditt konto.

Om du redan sökt till en utbildning på yh-antagning.se så loggar du in med det konto som du redan skapat.

Registrering av ansökan

När du registrerar din ansökan måste du ange namn, adress och kontaktuppgifter. Dessa uppgifter används för att verifiera vem du är och för att yrkeshögskolan ska kunna kontakta dig. Du behöver bara uppge dessa uppgifter den första gången du söker en utbildning.

Färdigställ din ansökan

Läs noga igenom de regler som gäller för behörighet och urval.

Nästa steg är att ladda upp de ansökningshandlingar som krävs för utbildningen. Till vissa utbildningar kan du även skicka in ansökningshandlingarna via brev. Vilka ansökningshandlingar som krävs beror på vilken utbildning du sökt. Innan du lämnar in din ansökan måste du ladda upp efterfrågade ansökningshandlingar. Vill du komplettera vissa ansökningshandlingar i efterhand måste du ange detta. Du kan endast utelämna en ansökningshandling om den inte är obligatorisk.

OBS! Skolorna har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen. Du måste därför skicka in dina betyg till alla utbildningar du söker.

Lämna in ansökan

När du laddat upp alla ansökningshandlingar så lämnar du in din ansökan. OBS! Efter att du lämnat in ansökan kan du inte ta bort eller ladda upp fler ansökningshandlingar om inte anordnaren tillåter komplettering.

Behandling av din ansökan

Skolan kommer att behandla din ansökan och kan efterfråga komplettering från dig som söker. Till exempel om en ansökningshandling inte går att tyda eller om ytterligare information från dig behövs. Se till att kontrollera din e-post för att inte missa några meddelanden från yh-antagning.se.

Antagningsprov

Vissa skolor använder antagningsprov för att bedöma behörighet och för att rangordna de sökande. Du kommer i så fall få en inbjudan att anmäla dig till antagningsprovet. Inbjudan kommer via e-post från yh-antagning.se och du anmäler dig efter att du loggat in.

Antagningsbesked

När utbildningens ledningsgrupp tagit antagningsbeslut får du ett antagningsbesked från yh-antagning.se. I antagningsbeskedet framgår om du erbjudits en plats på utbildningen eller om du står som reserv. Har du inte uppfyllt behörighetskraven får du information om det.

Tacka Ja eller Nej till din plats

Om du fått ett besked om att du är antagen ska du tacka Ja eller Nej till din plats. Om du tackar Nej lämnar du din plats till nästa sökande i urvalsordningen. Om du tackar Ja avser du att påbörja utbildningen. Det är viktigt att du tackar Ja eller Nej! Både för att behålla din plats, men även för att bereda plats för övriga sökande om du inte tänkt att gå utbildningen.

Skolstart

Skolan kontaktar antagna sökande och meddelar vad som gäller inför skolstart.

Kontakta skolan

Varje skola svarar för all behandling av ansökningar till sina utbildningar. Logga in för att hitta kontaktuppgifter till skolan som behandlar din ansökan.